top of page
2022-11-27 - FC Niels & Wiels - Radio 2 _ Wintercircus (Gent) - 021.jpg

11 DECEMBER 2022

SUPPORTER MEE VOOR MENSENRECHTEN

INFOPAGINA CREW & GUESTS

Op 11 december, niet toevallig de dag na de dag van de mensenrechten, willen we met VRT de schaduwzijde van het WK in Qatar belichten.

PROGRAMMA

In de Pop-up Aula van UGent ontvangt VRT-gezicht Riadh Bahri verschillende gasten. Samen buigen ze zich over enkele prangende vraagstukken rond mensenrechten en het WK in Qatar.

Timing
Topic
12u00
Opening deuren - start infomarkt
13u00 - 13u45
PANEL Sport en/als politiek - WORKSHOP Amnesty International Kinderworkshop
14.00 - 14.45
PANEL Arbeid adelt
14u00 - 15u30
WORKSHOP Omstaanderstraining
15.00 - 15.45
PANEL Europese versus Arabische ogen Kinderworkshop
16.00 - 16.45
PANEL LOVE? In alle kleuren van de regenboog - WORKSHOP Amnesty International
17u00
Einde

We vragen aan onze gasten om hun 'bio' (via bovenstaande knop) nog goed door te lezen. Eventuele correcties kan u doorgeven via onderstaande link. Hier kan u ook een foto uploaden die we mogen gebruiken in onze communicatie.

Verder kan u via onderstaande knop ook uw voorkeur van maaltijd doorgeven.

PRAKTISCH

We vragen aan onze gasten om één uur voor aanvang van hun panel/workshop aanwezig te zijn in het Sporza Wintercircus. Aan de inkom zal onze host/hostess je opwachten en verder doorverwijzen.

 

Sporza Wintercircus
1 Miriam Makebaplein

9000 Gent (BE)

Parkeren kan best op Interparking Gent Zuid (betaalparking). Van hieruit is het 150m wandelen tot aan de ingang van het Wintercircus aan ‘De Krook’. We voorzien voor onze sprekers een uitrijkaart.

COMMUNICATIE

Communiceren over deze dag op social media of je eigen netwerk? Dat kan via de info pagina van VRT.

Nog op zoek naar extra communicatiemateriaal? Neem gerust contact op met brent@sporzawintercircus.be

Of download hier enkele leuke foto's van het Sporza Wintercircus voor bij je post.

SUGGESTED COPY

Op 11 december, niet toevallig de dag na de dag van de mensenrechten, willen we met VRT de schaduwzijde van het WK in Qatar belichten.

 

Bekijk HIER het programma en reserveer meteen jouw plek in ons auditorium of in een van de workshops.

 

In de Pop-up Aula van de UGent ontvangt VRT-gezicht Riadh Bahri verschillende gasten. Samen buigen ze zich over enkele prangende vraagstukken rond mensenrechten en het WK in Qatar.

 

Amnesty International ijvert sterk voor een compensatiefonds voor de uitgebuite arbeidsmigranten van het WK. In een workshop leggen ze uit waarom ze dit zo belangrijk vinden, wordt er duiding gegeven rond hun werk in Qatar en het WK voetbal en is er plaats voor een kritische stellingname en debat over het onderwerp.

 

Iedereen is wel al eens getuige geweest van ongewenst gedrag. Denk aan pesten, (seksuele) intimidatie, beledigen, racistische opmerkingen, discrimineren etc. In een workshop onderzoeken we waarom mensen vaak wegkijken en niets doen. We reiken strategieën aan om te reageren en dus een actieve omstaander te worden. 

‘Mensenrechten’, wat betekent dat eigenlijk? Heb ik recht op elke dag frietjes? Recht op een warm bedje? Of ligt het toch een beetje anders? Alle kinderen van zes tot en met elf jaar zijn welkom om samen na te denken over dit thema. Aan de hand van beeldfragmenten staan we stil bij ons eigen verhaal en dat van anderen. 

Hoewel de mensenrechtenschendingen in Qatar nu veel aandacht krijgen, blijven andere humanitaire rampen compleet onder onze radar. Een schrijnend voorbeeld hiervan is Tigray (Ethiopië). Bovenop een gewapend conflict, kreeg de regio de COVID-19-pandemie en een sprinkhanenplaag te verwerken. Professor in de geografie Jan Nyssen en zijn team (UGent) ontwikkelden een humanitaire atlas die de verschillende dimensies van de situatie in Tigray in kaart brengt. De atlas gaat verder dan het puur geografische: naast klassieke kaarten vind je er ook kaarten over veldslagen, drone- en luchtaanvallen, burgerslachtoffers en zoveel meer. In deze workshop leren we hoe zo'n humanitaire atlas eruit ziet en krijgen we een idee van de toepassingen ervan. 

Doorlopend vind je rond het Wintercircus een infomarkt met organisaties (KAA Gent Foundation - VZW Sportaround - çavaria vzw - Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum - Sport Vlaanderen - UGent Human Rights Research Network - Amnesty International Vlaanderen vzw) die verschillende aspecten van mensenrechten belichten. 

bottom of page